Ouddorp Connection

Goeree Overflakkee

Omgeving

Karakteristiek voor de directe omgeving van Ouddorp, de Kop van Goeree, is een prachtige duin- en polderlandschap die het dorp natuurlijk omlijst. Natuurbeelden betekenen voedsel voor de inwendige mens en de omgeving biedt de mogelijkheid om u bij iedere stap daar aan te laven. Nederlanders staan bekend als een internationaal handelsvolk, maar hebben, vanwege de jarenlange strijd tegen het water, ook het vermogen van de nood een deugd te maken. Niet alleen de bebouwing, maar ook de natuur wordt met zorg behandeld. Zo worden de dijken, die voor een groot deel begaanbaar zijn, met een natuurlijke bebouwing neergelegd, zijn er smalle en brede kanalen, honderden hectares natuurgebied met bijzondere planten waar zowel land- als waterdieren hun levensbron vinden.

Lust voor het oog

In het duingebied rond Ouddorp op de ‘Kop van Goeree’ ligt een 25 kilometer lang en op sommige delen zeer breed strand het natuurgebied ‘Kwade Hoek’ waar natuurliefhebbers hun hart op kunnen halen. Men kan er fietsen, wandelen, dieren bekijken en heerlijk wegdromen. Op de vele velden in de omgeving worden bloemzaden verbouwd, in de bloeitijd een lust voor het oog in een palet van ontelbare kleuren. Maar ook in de winter biedt het landschap dat zich als een lappendeken achter de kust uitstrekt een fantastische aanblik. Duizenden trekvogels nemen dan bezit van het veld en vinden alles wat ze nodig hebben om hier te overwinteren. Het klimaat is hier zachter dan u op het eerste gezicht zou denken (zie ook Levensbron Noordzee).

Uniek landschap

De schurveling is een unieke landschapsvorm die men alleen in Ouddorp en omgeving aantreft. De ca. 3 meter hoge natuurlijk beplante zandwallen aan de rand van de akkers zijn vroeger uit nood ontstaan. Onder de zanderige bodem lag namelijk een vruchtbare laag waar men zijn producten op kon verbouwen. Daarom werd de bovenste laag afgegraven en aan de rand van de akkers opgehoopt. Zo’n zandwal werd vroeger een “hamete” genoemd en is waarschijnlijk de oorsprong van de nu nog veel in de omgeving voorkomende naam Hameeteman.

To do's in Goeree Overflakkee: