Ouddorp Connection
noordzee

Zó gezond is de Noordzee

Zó gezond is de Noordzee

Het Noordzeestrand behoort wereldwijd tot een van de geliefdste vakantiebestemmingen. Een verblijf aan de Noordzee is kosteloos verbonden aan een voor lichaam, geest en ziel heilzame therapie. Dit komt voort uit verschillende elementen. De vitaliteit van ons organisme berust op verschillende componenten, waarbij al onze zintuigen worden aangesproken op basis van de interactie tussen de stimuli of gebeurtenissen in ons leven en de reactie daarop van ons lichaam. Teveel prikkels is even schadelijk als te weinig prikkels. Het klimaat aan de zee werkt zowel stimulerend als ontspannend. Met een vakantie aan de Noordzee boek je tevens een effectief anti-aging middel, waarbij de natuur om u heen ongekende mogelijkheden geeft. Maar je moet wel open staan voor de natuur.

De Noordzee – beleef het heilzame klimaat met alle zintuigen

Lucht
In het algemeen kent de Noordzeekust een gematigd klimaat, in de zomer is er geen sprake van ondraaglijke hitte en in de winter heerst er geen Siberische kou. De zeelucht is allergeenarm en vrij van uitstoot van gassen, zeker waar het Ouddorp betreft. Het luchtvochtigheid- en geringe fijnstofgehalte draagt bij aan de heilzame werking. In de branding zijn hoge concentraties Jodium, Magnesium en sporenelementen aanwezig. Mineralen die in de lucht verder landinwaarts sterk afnemen. Tot 200 meter van de branding is het effect het sterkst aanwezig en na zo’n 500 meter is alles in de wind verwaait. De spuitnevel werkt slijmoplossend, ontstekingsremmend en verhoogt het afweermechanisme van het ademhalingsorgaan en de huid.

Wind

De immer aanwezige frisse wind is een uitgelezen instrument voor de regeling van onze lichaamswarmte, inademing, stofwisseling, hart- en bloedsomloop en het immuunsysteem. Wind bevordert bovendien ons aanpassingsvermogen aan temperatuurwisselingen en is de beste remedie tegen overmatig gekoelde (airco) of oververhitte ruimtes. Lopen langs het strand of in de branding Het ploegen door het mulle zand, met of zonder schoenen, bevordert de doorbloeding en traint de been- en kuitspieren. Wie blootsvoets over het verharde zand, over de door eb drooggevallen geribbelde zeebodem, loopt, masseert daarbij gelijk de reflexzones van de voetzolen, wat volgens de traditionele Chinese geneeskunst een positieve invloed op al uw organen heeft. Wie met blote benen zich een stap verder in het water waagt, kan oefenen in een ‘waterkuur volgens Kneipp’. Het stimulerende koele water en de op en neergaande beweging van de benen bevorderen de doorbloeding, werken krampaderen tegen en geven uw immuunsysteem nog een extra kick.

Zwemmen

Zwemmen in het zilte nat is al een therapie op zich (thalassotherapie). Het zoutgehalte heeft een heilzaam effect op uw huid. Het geeft een afweerlaagje en maakt de huid glad. Spoel daarom niet iedere keer het zoute water gelijk af, maar laat uw huid zo opdrogen. Het filterlaagje zout reinigt uw huid en voelt aan als herboren. Doet u dit slechts kortdurend, anders droogt uw huid te veel uit. Daarnaast kan de lage watertemperatuur uw afweermechanisme flink opkicken.

Zonlicht

De sterkere UV-straling aan zee bevordert de aanmaak van vitamine D, die alleen door het zonlicht op uw huid aangemaakt wordt. Vitamine D zorgt voor gezonde gewrichten en het bewegingsapparaat en is ook bevorderlijk voor een goede bloeddruk. Daarbij komt dat voldoende licht verantwoordelijk is voor de afbraak van het slaaphormoon melatonine en zorgt voor een toename van het hormoon serotine, beide van invloed op uw geestesgesteldheid. Dit alles kunt u al met een wandeling langs het strand bereiken, ook op bewolkte dagen.
noordzee

Kleurenspel
Een andere bouwsteen van het maritieme geluk zijn de kleuren aan het strand. De lichtinval van het kleurenspectrum is een lust voor het oog. Blauw is de ster onder de kleuren. Het stimuleert vriendelijkheid en harmonie, het geeft een gevoel van oneindigheid, verlaagt de polsslag en de bloeddruk, kortom blauw werkt ontspannend. Groen is onverbrekelijk met de zee verbonden. Jeugd, levensvreugde, herstel en natuurlijke schoonheid gaan hand in hand. Niet zonder reden zijn schoolborden groen en biljarttafels of operatiekleding meestal groen of blauw.

Geruis van de golven
Al duizenden jaren staan kabbelende golven of de ruisende golven in de branding als natuurlijke geluiden in ons geheugen gegrift. De gelijkmatigheid van het geruis van de golven wordt als rustgevend ondervonden. Een eenvoudig maar werkzaam extraatje voor uw maritieme anti-stress actie.

noordzee

Drijven in zee
De zee geeft u het gevoel van gewichtsloosheid. Zwemmen in zee is verbonden met het zalige gevoel van drijven, waarbij men bevrijdt is van de zwaartekracht. Zwemmen laat grenzen, gewicht en de zorgen van alledag verdwijnen. Als u zich in de koele Noordzee waagt, activeert u bovendien uw immuunsysteem. Het kabbelen van de golven, de streling van het water en de gewichtsloosheid brengen u in gevoel terug naar het prenatale leven. En u weet, nergens ter wereld is de mens meer geborgen dan in de moederschoot.

Mindfulness
Laat alle verschillende indrukken van de natuur op u inwerken en u zult verrast worden hoe een saaie omgeving een kleurrijk avontuur kan worden. De verscheidenheid in groen, het strand en de zee, de verschillende kleurnuances in de diverse jaargetijden, het zachte klotsen van de golven en de geluiden van de vogels bieden optimale vooruitzichten voor een ontspannende oefening van achtzaamheid. Mindfulness betekent ‘er helemaal bij zijn’ en kan licht werpen op wat er achter gedachten zit.
“De werkelijke ontdekkingsreis bestaat niet uit het ontdekken van nieuwe landschappen, maar het met nieuwe ogen te bekijken!“ (Marcel Proust).