Ouddorp

In het 6.000 inwoners tellende dorp Ouddorp (spreek uit als Auddorp = oud dorp) en omgeving vindt u alles wat Nederland op het gebied van specialiteiten te bieden heeft.
Het landelijke karakter van deze streek is tot op de dag van vandaag behouden gebleven. Hier kunt u genieten van Hollandse gezelligheid, historische kleur, rustige natuur en (water)sport in één van de mooiste badplaatsen van Nederland. In de directe omgeving vindt u een breed scala aan andere activiteiten - zelfs als het regent! Een vakantie in Ouddorp is in elk jaargetijde aan te bevelen.

Kies uit ons ruime aanbod vakantiewoningen in vakantieparken en individuele vakantiehuizen.

Geografische ligging in Nederland

Het dromerige dorpje Ouddorp ligt op het "eiland" Goeree-Overflakkee, provincie Zuid-Holland. In het zuiden is de grens met de provincie Zeeland. Sinds de realisatie van het zogenaamde Deltaplan na de stormvloedramp van 1953 is Goeree-Overflakkee via dammen en stuwen verbonden met de naburige "eilanden" en het vasteland. Zelfs de aanloop via deze spectaculaire stormvloedkeringen is al een belevenis op zich, uit welke richting je ook komt.

Een bestemming voor elk seizoen

Het weer in Ouddorp is het hele jaar door zacht. Ouddorp in Nederland biedt de beste vakantietemperatuur tussen mei en oktober. De regio heeft de meeste zonuren van Nederland en is daarom in de zomer bijzonder uitnodigend voor een strandvakantie aan de Noordzee of het Grevelingenmeer. Geniet van een frisse afkoeling en ontspan in de zon. Strand en watersport ronden een heerlijke dag aan het water af. Maar ook in het voorjaar, najaar en de winter is er in en rond Ouddorp van alles te doen en te ontdekken.

Hier vindt u meer informatie over deze onderwerpen:

  • Zwembaden
  • Avonturen- en dierenparken
  • Excursie tips 
  • Fietsen & wandelen

Een dorp in typisch Nederlandse stijl

De idyllische historische dorpskern in Zuid-Nederlandse ringdorpstijl rond de 14e-eeuwse kerk nodigt uit tot ontspannen flaneren en genieten van allerlei culinaire hoogstandjes in de straatcafés en restaurants. Ondanks het grote aanbod aan winkels en eetgelegenheden, blijft de sfeer altijd ontspannen en rustig.

Architectuur met historische charme

Als u tijdens uw vakantie in Ouddorp door de vele kronkelige straatjes van het dorp fietst of wandelt, zult u betoverd worden door de typisch Hollandse gezelligheid van de kleine oude huisjes. Ook veel oude boerderijen zijn blikvangers, die nu aantrekkelijke landhuizen zijn geworden, met behoud van de bouwstijl van deze streek. Tegenwoordig woont u niet meer alleen in het kleinere hoofdhuis, maar ook in de grotere schuur, die zijn landelijke sfeer met de typische houten lambrisering heeft behouden.

Ouddorp - Onze insider tips voor een onvergetelijke vakantie

Er is genoeg te zien tijdens uw vakantie in Ouddorp - ook zonder een aansluitende stedentrip in Nederland. De bezienswaardigheden van het dorp en zijn onmiddellijke omgeving zijn echte culturele en natuurlijke schatten. Wij stellen er hier enkele voor.

Goed uitzicht voor panoramische opnamen

Wie de trappen van de 33 meter hoge kerktoren beklimt, heeft het beste uitzicht over de stad en de omgeving, helemaal tot aan het Grevelingenmeer. De toren is toegankelijk tijdens de zomermaanden. Ook de beklimming van de kerktoren in Goedereede, op 5 km afstand, is de moeite waard voor het uitzicht en de bezienswaardigheden. U kunt hem beklimmen van april tot oktober.
Vanaf de open uitkijktoren in het duingebied kunt u op elk moment van het jaar de verte in kijken. Geniet van het adembenemende uitzicht!

Historische gebouwen

Een bezienswaardigheid is het "Blaeuwe Huus", het historische gebouw van een boerderij uit 1659, waar nu het VVV-kantoor is gevestigd. Tijdens de renovatie in 1991 werd de blauwe verf vernieuwd, die vroeger de vliegen weghield.

Molens
Wat zou een Nederlandse stad zijn zonder molens? In Ouddorp zijn er twee voorbeelden, "De Hoop" (1845) en "De Zwaan" (1846). De Hoop is vandaag de dag nog steeds in bedrijf voor het malen van meel. U kunt het meel in verschillende soorten kopen in de naastgelegen winkel. Een uitzonderlijk souvenir. De Zwaan laat bezoekers binnen, namelijk als hij draait. U bent van harte uitgenodigd!

De bezienswaardigheid van het eiland

Een andere en bijzondere bezienswaardigheid is de 52 meter hoge bemande vuurtoren van Westhoofd (1947) op de kop van het eiland. Zijn lichtsignaal (lichtsterkte 5.200.000 cda) heeft het sterkste licht van Nederland! Helaas is de vuurtoren niet toegankelijk voor het publiek, maar het is een fotogeniek gebouw midden in de duinen, dat in 2007 werd uitgeroepen tot Rijksmonument.
 

Natuurlijke schoonheid voor veiligheid

Met zijn dijk "Het Flaauwe Werk", die in 2009/2010 met 3 meter werd verhoogd en met 30 meter werd verbreed (tussen strandpalen 10,5 en 13,25), heeft Ouddorp een heel bijzondere attractie te bieden aan liefhebbers van mooie uitzichten en wandelingen. De ingang van het Noordzeepark ligt op slechts 500 meter van een van de trappen naar de meer dan 2 km lange en verhoogde loopbrug. De bouwer "Waterschap Hollandse Delta" is er zeer goed in geslaagd deze vesting tegen stormvloeden harmonieus in het landschap te integreren. Vanaf de dijk leiden verschillende paden naar de uitgestrekte stranden.

Bezienswaardigheden aan de waterkant

De oude haven van Ouddorp, tegenwoordig een jachthaven, ligt niet aan de open Noordzee, maar aan het Grevelingenmeer, aan de kant waar door de aanleg van dammen ("Grevelingendam" en "Brouwersdam") een deel van de zee binnenwater is geworden, namelijk het grootste binnenmeer met zout water van West-Europa van dit moment (11.000 ha). Het bezoekerscentrum "Inspiratiecentrum Grevelingen" (ongeveer 5 km van het dorp) geeft informatie over de geschiedenis, flora en fauna rond het natuurgebied Grevelingen.

Adres van het museum:
Brouwersdam Binnenzijde 25
 3253 MN Ouddorp.

Er zijn ook veel recreatieve mogelijkheden voor u op dit rustigere stuk water: Wandelpaden, zwemstrand en watersport. www.grevelingen.nl

Winkelen in Ouddorp

In het rustige centrum kunt u alles kopen wat u nodig hebt in verschillende kleine winkeltjes en boetiekjes. Van alledaagse producten tot souvenirs en decoraties, er is voor elk wat wils in de kleine winkeltjes van het dorp. Natuurlijk zijn er ook een aantal geldautomaten waar u het nodige zakgeld voor uw vakantie in Ouddorp kunt opnemen.

Geniet van regionale producten

De wekelijkse markt (dinsdag van 9.00-15.00 uur), waar u regionale producten kunt kopen, zorgt het hele jaar door voor een bijzondere vakantiesfeer. Onze tip: probeer in het voorjaar de onweerstaanbare Ouddorpse asperges of de sappige aardbeien. U kunt verse producten kopen bij verschillende kleine boeren in het dorp.

Onze speciale tip
Geitenboerderij Mekkerstee verleidt u met heerlijke geitenproducten uit eigen biologische productie en andere regionale lekkernijen. Zelfs als u niet van geitenproducten houdt, hebt u de gelegenheid om de stallen te bezoeken en het melken bij te wonen. Vooral voor kinderen is dit een bijzondere ervaring. Probeer het ijs gemaakt van verse geitenmelk, het smaakt helemaal niet naar een geit, maar gewoonweg heerlijk. https://www.demekkerstee.nl/de/  

Een onvergetelijke vakantie in Ouddorp in Nederland

Of het nu zomer of winter is, strandvakanties, vakanties met kinderen of culturele ontdekkingen, Ouddorp en omgeving heeft voor iedere vakantieganger wat te bieden. Ontspannen, wandelen, fietsen en natuur & cultuur ontdekken in de regio Zuid-Holland. Neem uw volgende vakantie in Ouddorp en ervaar het zelf!